Maandag 13 mei ben ik samen met Nelis en Kasper Middel richting Utrecht gereden om daar op zoek te gaan naar een mooie fotolocatie. Vanaf de snelweg zagen we diverse bunkers in weilanden welke we nader wilden bekijken.
De bunkers zelf bleken niet heel interessant, maar vlakbij bleek een groot fort te liggen uit rond 1880. Dit fort, met de naam “Fort Vechten” is een onderdeel van de Nieuwe Waterlinie welke ons land moest beschermen tegen de vijand.
Hieronder de foto’s die ik deze avond heb gemaakt van het fort en de directe omgeving.
Onderstaande informatie is afkomstig van www.fortvechten.nl. Meer informatie over het museum en het fort is op deze website te vinden.
Het strategisch concept achter de waterlinie was om bij oorlogsdreiging een strook land van Muiden tot de Biesbosch ongeveer 40 cm diep onder water te zetten. Zodoende kon de vijand Nederland niet binnentrekken.
De aanleg van de forten rondom Utrecht vond plaats tussen 1815 en 1826. De draagwijdte van het geschut nam halverwege de 19e eeuw snel toe en het bleek dat de forten (de Klop, de Gagel, Blauwkapel, Biltstraat, de Lunetten) te dicht bij Utrecht lagen. Vanaf 1867 werd daarom een tweede linie van forten bij Utrecht aangelegd. Het Fort bij Vechten is onderdeel van deze linie. De forten aan de oostkant van Utrecht staan ook bekend als ‘De Stelling van Utrecht’.