De sensor is te vergelijken met het fotorolletje dat vroeger in de camera’s werd gedaan. De sensor is een digitale variant hiervan en heeft de afgelopen jaren een snelle ontwikkeling doorgemaakt. Het is dan ook vaak een paradepaardje van de fabrikanten. De lichtgevoeligheid van de sensor is te beïnvloeden door de ISO waarden aan te passen. Meer hierover in “Wat is ISO?”.
Megapixels op een sensor
De eerste digitale camera’s hadden een sensor van 1MP (megapixels) nu kan je camera’s kopen met 24MP en een gemiddelde smartphone heeft ongeveer 5MP.
Is meer megapixels dan ook altijd beter?
Nee! 3 of 5 MP zijn in principe genoeg voor de meeste kiekjes met je smartphone of compact camera. Meer megapixels geeft ook meer ruis in je foto en vraagt veel meer rekenkracht van de processor. Nu lukt het fabrikanten wel steeds beter om meer MP in een sensor te krijgen, zonder dat er beeldbuis zichtbaar wordt. Vaak ook door betere ruis onderdrukkende software te gebruiken. Een 5 MP foto is perfect om af te drukken op maximaal een A4tje. 10MP zijn al voldoende voor een canvasdoek van 60×80 cm.
Zie het zo. Een sensor heeft een bepaald formaat. De sensor in een smartphone is enkele mm2 groot. Je snapt dat het erg lastig is om daar 5000.000 pixels op te verwerken, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Je snapt dan ook dat het makkelijker is om zoveel pixels op een sensor van 1 cm2 te verwerken.
Soorten sensors:
Consumenten camera’s hebben een APS-C sensor. De (semi)professionele DSRL camera’s hebben een FULL FRAME sensor. Na bovenstaande te hebben gelezen begrijp je dat een grotere sensor dus ook mooiere beelden oplevert. Een FULL FRAME sensor heeft hetzelfde formaat als de vroegere 35mm filmpjes in de analoge camera’s.
Maar dat is natuurlijk niet het enige voordeel dat een FULL FRAME sensor met zich mee brengt. Een FULL FRAME sensor is lichtgevoeliger en is minder gevoelig voor ruis. Daarnaast kan hij door zijn formaat ook veel meer kleurdiepte geven en contrast weergeven. Details in onderbelichte (donkere) of overbelichte delen van de foto zijn dus nog zichtbaar, terwijl die bij een APS-C sensor al verloren zijn gegaan.
Sensor technologieën
Fabrikanten gebruiken twee soorten technologieën in hun sensors.
1. CCD sensors (charge-coupled device)
2. CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor)
De CCD is eigenlijk verouderd, maar wordt nog veel gebruikt, omdat tot voor kort de CMOS sensors minder betrouwbaar zouden zijn. Tegenwoordig is dat zeker niet meer het geval en worden de CMOS sensors in de meeste DSRL camara’s gebruikt.
Grootste voordeel van de CMOS is dat hij veel minder stroom verbruikt en daarnaast ook nog eens betere beelden oplevert.
Op kort termijn kunnen we een nieuwe versie van de CMOS sensor tegenkomen, want sensor fabrikant Feveon heeft een sensor ontwikkeld die per drie kleuren kan zien in plaats van één, zoals bij de huidige CMOS sensors.
Geef een reactie