Als je gaat fotograferen krijg je altijd te maken met de belichtingsdriehoek. Op de automatische stand regelt de camera dat allemaal, maar zodra je manueel gaat fotograferen moet je zelf elk van de drie elementen instellen.
[info] Om het niet te ingewikkeld te maken heb ik er in dit artikel voor gekozen om niet in te gaan op het gebruik van de flitser. Binnenkort zal ik een apart artikel hierover schrijven. [/info]
Belichtingsdriehoek: Wat zijn de drie elementen?
- Diafragma
- Sluitertijd
- ISO
Door de diafragma in te stellen heb je invloed op de scherpte/diepte. Als je een landschap fotografeert wil je niet dat de horizon onscherp is, zoals je ook wel bij portretten ziet. Maar wanneer je je diafragma kleiner maakt (dus het diaframagetal hoger maakt), komt er ook minder licht de camera binnen. Je kan dan je sluitertijd verlengen, maar als er veel bewegende onderwerpen in je beeld zijn of je hebt geen statief bij je zal je op een gegeven moment toch iets ander moeten verzinnen.
Dan komt de ISO om de hoek kijken. Door de ISO waarde te verhogen wordt je sensor gevoeliger voor het licht. Een ideaal instrument dus. Helaas krijg je wel meer ruis in je foto. Het is dus altijd spelen met de drie elementen om toch de juiste belichting te krijgen.
In de automatische stand zal de camera al snel de ISO waarde verhogen, maar dat wil je niet altijd. En dat is nu precies de reden dat de manuele instelling zo interessant kan zijn. Je hebt gewoonweg veel meer invloed op het eindresultaat.
[info] Ik zal kijken of ik binnenkort ook een filmpje kan maken om bovenstaande nog wat beter toe te lichten [/info]