De camerastandpunten bepalen voor een groot gedeelte het eindresultaat van de foto. Daarom is het erg belangrijk dat je van tevoren bedenkt wat je met je foto wilt zeggen. Wat moet het beeld vertellen of uitstralen? Een verkeerd gekozen standpunt kan achteraf niet meer worden veranderd in een beeld bewerkingsprogramma als Adobe Photoshop.
In het Picture4You Fotografie Leercentrum vind je informatie over de verschillende soorten camerastandpunten:
- Kikvorsperspectief
- Ooghoogteperspectief
- Vogelvluchtperspectief
Standpunt kiezen
Kies je voor het kikvors perspectief straalt je foto een andere boodschap uit dan wanneer je in dezelfde situatie voor een vogelvlucht perspectief had gekozen.
Als je naar een film kijkt zie je dat een perspectief niet zomaar wordt gekozen. Zo wordt het kikvors perspectief vaak gekozen om een koning of iemand van groot aanzien in beeld te brengen. Ook de held of krachtig persoon wordt met dit perspectief gefilmd. Als je iemand van onderen filmt, of in ons geval fotografeert, kijk je tegen hem of haar op. Zou je die acteur nu van boven fotograferen kijk je op hem neer. Iets wat eerder gebruikt zal worden bij het in beeld brengen van het slachtoffer, de slaaf of slapjanus.
Nu kies je je perspectief niet alleen om een verhaal te vertellen. Je kiest je perspectief ook om vervorming tegen te gaan. Zou ik mijn model wat meer van boven fotograferen, krijgt ze korte benen. Hier zal ze niet blij mee zijn. Je kan haar dus beter op ooghoogte fotograferen of nog beter iets van onderen. Ze wordt dan juist langer. Als je naar een gemiddeld tv programma kijkt, zie je dat de meeste mensen net iets onder ooghoogte worden gefilmd. Dit toont beter op het scherm.
Hoe zit het nu met kinderen en huisdieren?
Kinderen fotograferen is een apart geval. Eén ding moet je echter nooit doen! Het kind van bovenaf fotograferen. Tenzij je iets wilt vertellen of benadrukken. In de meeste gevallen zal je het kind op ooghoogte fotograferen, wat betekent dat jij dus door de knieën moet, of misschien zelfs op je buik. Dit geeft wel het beste resultaat.
Huisdieren kan je soms nog wel op een verhoging kwijt, maar kijk uit dat het niet te hoog is voor als ze eraf springen.
Tot slot nog even een extra opmerking richting paardenfotografie.
Ik zie vaak gebeuren dat fotografen door hun knieën gaan om een paard op de foto te zetten. In de meeste gevallen zal die niet goed uitpakken. Het lichaam van het paard is namelijk heel lastig op de foto vast te leggen, zonder dat hij op alle mogelijke manieren is vervormd.
Fotografeer een paard daarom zoveel mogelijk van voren en probeer op ooghoogte te komen. Je hebt dan het minste last dat het lichaam van het paard er gek uit komt te zien.
Opdracht:
Probeer het maar eens uit. Fotografeer je model, kind of huisdier van boven en daarna eens van onderen en vervolgens op ooghoogte. Vergeet niet om deze resultaten dan op deze op de Facebook pagina te posten.
[success]Picture4You geeft ook cursussen aan beginnende en gevorderde fotografen. Wil je meer leren over standpunten, beelduitsnedes, diafragma, sluitertijd, ISO, enz. Kijk dan in het Picture4You Fotografie Leercentrum.[/success]