Het diafragma is het beste te vergelijken met de iris van het menselijk oog. Als je tegen fel licht inkijkt wordt je pupil kleiner en als je in een donkere ruimte bent wordt je pupil groter. In het eerste geval om niet teveel licht binnen te laten en in het tweede geval om juist zoveel mogelijk licht binnen te laten.
Met het diafragma kan je dus (net als met de sluitertijd) bepalen hoeveel licht er op de sensor valt.
Scherpte diepte
Het diafragma heeft echter nog een belangrijke eigenschap.
Door je diafragma verder open te zetten kan je minder scherpte diepte creëeren. Daarmee wordt de achtergrond van je onderwerp wazig. Hoe verder de achtergrond van je onderwerp verwijderd is, hoe waziger die wordt. Deze instelling wordt vooral bij portretfotografie en macrofotografie gebruikt.
Het omgekeerde is dus ook het geval. Hoe kleiner je de diafragma-opening maakt, hoe meer scherpte diepte je krijgt. De achtergrond van je onderwerp wordt scherper. Deze instelling wordt meestal gebruikt bij landschap-fotografie.
[plain]In de belichtingsdriehoek is het diafragma dus heel belangrijk als je de hoeveelheid scherpte diepte wilt bepalen.[/plain]
Instelling
Het diafragma stel je in door het f-getal te verhogen of te verlagen. Hoe hoger het f-getal, hoe kleiner je diafragma opening wordt. Hoe kleiner je f-getal hoe groter de diafragma-opening wordt.
[plain]
grote diafragma opening
[third]
- f/1.4
- f/2
- f/2.8
- f/4
[/third]
[third]
- f/5.6
- f/8
- f/11
[/third]
[third]
- F/16
- f/22
- f/32
[/third]
kleine diafragma opening
Dit geeft slechts een illustratie van de mogelijke diafragma’s. Veel kitlenzen beginnen met een diafragma van f/3.5en duurdere vast brandpunt objectieven kunnen van f/1 doorlopen tot f/64 en hoger.
[/plain]
Lichtsterkte
Als we terugkijken naar het begin van dit artikel dan zie je dat ik het diafragma vergeleek met de iris van het oog. De lamellen van de iris zitten verwerkt in de lens. Je lens bepaald dus hoeveel licht je camera binnen komt. Over het algemeen kan je zeggen dat hoe duurder de lens, hoe lichtsterker de lens is.
De meeste kitlenzen, ook wel consumenten lenzen genoemd, beginnen bij f3.5. Dit is de lichtsterkte van de lens. Veel van die kitlenzen worden minder lichtsterk naarmate je meer inzoomt. Als je ingezoomd bent is het kleinste diafragma f/5.6
In het duurdere segment beginnen objectieven meestal bij f2.8 en blijven dat over het hele zoombereik. Dit lage diafragmagetal komt veel voor bij vaste brandpunt objectieven. Technisch is het namelijk zeer lastig om een zoomlens ook lichtsterk te maken. Dat is dus een groot voordeel van een vast brandpunt objectief.