Naast het diafragma en de sluitertijd is er nog een optie in je camera waarmee je de helderheid van je foto bepaalt.

Wat is ISO en wat doet de ISO instelling?

De ISO waarde op de camera bepaalt de lichtgevoeligheid van de sensor. Het is alsof je de helderheid van je telefoonscherm hoger zet. Alleen is je scherm in dit geval de foto.

Wat is ISO - Voorbeeld

De sensor

sensor DSLR camera - Nikon D600De sensor vangt het licht op wat door de lens naar binnenkomt. Als je met je camera de sluitertijd hebt ingesteld op bijvoorbeeld 1/160 en de diafragma staat op f5.4 dan kan het gebeuren dat er niet voldoende licht is om een mooie foto te maken. Dit gebeurt vaak bij foto’s die binnen worden gemaakt. Je kan er dan voor kiezen om de sluitertijd te verlagen (vertragen) naar bijvoorbeeld 1/80, maar de kans op een ‘bewogen’ foto, met een onscherp resultaat als gevolg, is dan zeer groot.

ISO, de ideale oplossing?

wat-is-isoNormaal gesproken laat je de ISO het liefst op 100 (of lager) staan. Je hebt dan de minste ruis in een foto. Als je de diafragma en sluitertijd niet verder wil aanpassen om toch meer licht binnen te laten kan de ISO instelling de oplossing zijn. Door deze te verhogen maak je de sensor lichtgevoeliger.

ISO waarden

De ISO kan je met een aantal stappen verhogen van 100 naar 200 naar 400 naar 800 naar 1600 naar 3200 naar 6400 naar 12800 naar … Moderne camera’s hebben steeds hogere ISO waarden die je kan kiezen, maar is dat nou wel zo verstandig?

Ruis

Als je de sensor gevoeliger wilt maken voor het licht verhoog je de ISO waarde, maar daardoor krijg je ook meer ruis in de foto en dat wil je het liefst voorkomen.

[success]

SUPER TIP: Gebruik je ISO daarom alleen als het niet anders kan.

[/success]

Picture4You-Leercentrum-cursussen

Related Entries